Muistan rakkautta, kuolemaa 2022

VIMMA-kuoro konsertoi kolmen vuoden tauon jälkeen uudella ohjelmistollaan Kuopion kaupungintalolla sunnuntaina 24.4.2022 klo 18 ja tiistaina 26.4.2022 klo 18:30. Konsertissa kuullaan kolmen säveltäjän musiikkia vahvojen runoilijoiden teksteihin yhdistettynä. VIMMA-kuoroa johtaa Jaana Turunen, joka myös säestää lauluja pianolla. Viulua soittaa Aino Konttinen.

Vahvoja runoja, ensiesitettäviä lauluja

Muistan rakkautta, kuolemaa -konsertin kantava teema on rakkaus elämän kiertokulussa. Merkittävä osa konsertissa kuultavista teksteistä on tunnettujen suomalaisten runoilijoiden, kuten Aila Meriluodon, Claes Anderssonin, Marja-Leena Mikkolan ja Eeva-Liisa Mannerin, käsialaa. Niiden lomassa kuullaan myös kiinalaista runoutta ja William Shakespearen sonetteja. Kaikki tekstit kuullaan lauluina, jotka Kaj Chydenius, Toni Edelmann ja Kari Rydman ovat säveltäneet.

– Konserttiohjelmaa laatiessani kuoron altto Marita Jama kehotti tutustumaan muutamaan entisen opettajansa Kari Rydmanin lauluun. Totesin laulut erinomaisesti ohjelmistoon sopiviksi ja oli suuri ilo, kun säveltäjä antoi julkaisemattomat nuottinsa ja sovitusluvan käyttöömme, kertoo VIMMAn perustaja ja taiteellinen johtaja Jaana Turunen. – Niinpä konsertissa kuullaan hyvin suurella todennäköisyydellä muutaman laulun ensiesitys Kuopiossa!

Elokuvasta tuttu kuoro

Syksyllä 2021 VIMMAn naisille aukesi mielenkiintoinen mahdollisuus toimia kuorona dokumenttielokuvassa. Ohjaaja Susanna Helken tammikuussa 2022 ensiesityksensä saaneessa elokuvassa Armotonta menoa – hoivatyön lauluja VIMMAlaiset muodostavat sinipukuisten hoitajien kuoron, joka laulaa hoivatyön epäkohdista. – VIMMAn laulajat ovat tottuneet esiintymään ulkoa. Siksi uskalsin lähteä kuoron kanssa mukaan elokuvaprojektiin, sillä saatoin luottaa sataprosenttisesti siihen, että kuorolaiset osaavat hyvin osuutensa ja pystyvät työskentelemään ammattilaisten kanssa vaadittavalla tasolla, kertoo kuoronjohtaja Jaana Turunen.

Uuteen nousuun koronatauon jälkeen

Kuopiolainen VIMMA-kuoro perustettiin 2010 aikuisten aloittajien kuoroksi, johon ei ole koelauluja. Kuoron ainoa vaade mukaan pääsyyn on halu laulaa ja oppia lisää. Vuosien varrella aloittajien joukosta on kehkeytynyt kokeneiden kuorolaisten ryhmä, joka on löytänyt oman tyylinsä näyttämökonserteista, jossa kuoromusiikki yhdistyy näyttämötaiteesta tuttuihin elementteihin: puheosuuksiin, koreografiaan ja valoihin. Näyttämölle eivät nuotit sovi ja siksi VIMMA esittää kaikki laulunsa ulkoa. 

VIMMA-kuoro on konsertoinut viimeksi keväällä 2019. Taukoa on tullut koronapandemian vuoksi. Kuoro harjoittelee vuosittain yhden näyttämökonserttikokonaisuuden. Keväällä 2020 oli tarkoitus juhlia VIMMAn kymmenvuotista taivalta juhlakabareella Berliini, Pariisi, New York. Kuopion kaupunginteatterilla pidettäväksi sovitut esitykset peruuntuivat vain kuukautta ennen h-hetkeä eikä uutta tilaisuutta kabareen esittämiseen ole vielä tullut. – VIMMAn juhlakabareen peruuntuminen on yksi VIMMA-kuoron ja oman urani suurimmista pettymyksistä, kertoo Turunen. – Valtava työmäärä jäi ilman palkintoa eli esityksiä yleisölle. Nyt toiveissa on 13-vuotisjuhlakabareen esitys ensi kaudella, mutta varmuutta siitä ei vielä ole.

Muistan rakkautta, kuolemaa

Kuopion kaupungintalon juhlasali

su 24.4.2022 klo 18

ti 26.4.2022 klo 18:30

VIMMA-kuoro

Jaana Turunen, kuoronjohto ja piano

Aino Konttinen, viulu

Ohjelma 15 / 10 €

Scroll to Top